divendres, 28 de desembre del 2007

mor als 93 anys Josep Buyreu, fill adoptiu d'altafulla


ARTICLE I IMATGES DEL BLOC DE PAU:


Aquest diumenge s’acabà d’extingir i l’han enterrat al cementiri de Montjuïc, al nínxol del seus pares aquest matí de Nadal. Data sempre associada a la mort del President Macià; i val a dir que Buyreu rebé la medalla honorífica que porta el nom del primer restaurador de la Generalitat el 1931 de mans del President Pujol el 1989.En el paisatge artístic d’Altafulla, Buyreu signa els dibuixos castellers de les plaques de la plaça del Pou. En la història cultural altafullenca de la represa durant el franquisme i la normalització amb la recuperada democràcia, Buyreu n’és una figura cabdal: dins el cenacle que a principis del seixantes reunia el jove Martí Royo i el seu pare; Albert Boronat, Joan Vives i Isidre Virgili. Durant el setantes, com a pintor del paisatge altafullenc que exposà a l’Ateneu de BCN el 1974, i com a entregat padrí dels Castellers d’Altafulla. Féu el pregó de la FM de sant Martí de 1984 i el cartell de la de 1987. El 1995, commemorat el seus 80 anys i en l’estela de la seva designació com a fill adoptiu, vam constituir els Amics de Buyreu que edità un preciós llibre il·lustrat, d’on hem manllevat la petita antologia fotogràfica. El darrer acte de Buyreu a Altafulla s’escaigué el gener de 2005 per acompanyar-lo en els seus 90 anys.

dijous, 20 de desembre del 2007

el jurat retira el guardó de la desena edició perquè l’obra guanyadora no era inèdita

El Col·lectiu d’Acció Cultural d’Altafulla ha retirat el guardó a Montse Gonell, de Sant Vicenç dels Horts, perquè la seva obra, Tirititrau, tram, trau, no era inèdita, incomplint el que s’estableix en les bases del premi.
Segons ha pogut saber el Col·lectiu, l’obra ja havia estat guardonada el passat 20 d’octubre, un més abans de fallar-se el veredicte d’Altafulla, amb el primer premi del certamen literari Joan Arús, de Castellar dels Vallès, en la modalitat de narrativa curta. El premi consistia en 450 euros i la publicació de l’obra, segons fonts del mateix certamen.
El jurat integrat per Joan Carnicer, Jordi Cervera, Anna Maria Muntaner, Montse Palau i Teresa Olivé, com a representant de l’entitat, ha decidit per unanimitat retirar el guardó a Montse Gonell. El principal motiu d’aquesta decisió, que ja ha estat comunicada a l’autora, és que les bases del premi diuen, de manera clara, que el treball guanyador "ha de ser inèdit i original”.
El jurat ha considerat convenient concedir el premi d’enguany a l’obra que havia quedat finalista, Manila, de l’autora de Mollerussa, Helena Rufat.
Els membres del col·lectiu volen posar de manifest que en cap moment l’autora els ha posat en antecedents de què l’obra, Tirititrau, tram, trau havia guanyat un premi dos mesos abans al d’Altafulla. També volen deixar ben palès el desencís, compartit amb els membres del jurat, que els ha produït aquesta situació, més encara quan ja s’havia fet públic als mitjans de comunicació el veredicte d’enguany, tot desitjant que no es repeteixi en futures edicions.
D’aquesta manera, la Desena Edició del Premi Altafulla de Narrativa Curta, amb una dotació econòmica de 400 euros i la publicació de l’obra, recau en, Manila, d’Helena Rufat.

Finalment, recordar que en el decurs de 2008 editarem el llibre amb les obres guanyadores de les darreres cinc edicions, des de l’any de l’última publicació, que va ser el 2001. Llavors, el Col·lectiu d’Acció Cultural d’Altafulla va publicar l’obra, Escrits Palestins i Altres Narracions (Cossetània Edicions, 2001) on s’apleguen els treballs guanyadors i els respectius accèssits de les edicions del Premi Altafulla de Narrativa Curta des de 1998 fins al 2001.

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ, I BONES FESTES..!